pop klassiska hits ”ABBA”

Detta är en grupp som har sitt ursprung ifrån Sverige och klassas som en popgrupp. Gruppen består av fyra medlemmar och det var faktiskt så att det var två gifta par som tillsammans hade ett band. Idag är inte längre något av paren gifta. De före detta paren och medlemmarna i bandet var Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus samt Anni-Frid Lyngstad som även kallas för Frida och var tidigare gift med Benny Andersson. De var som band aktiva mellan årtalen 1972 samt 1983. Det var först årtalet 2017 som de sedan gjorde comeback för att då spela in två stycken helt nya låtar. Varför bandet heter som det heter beror på medlemmarnas namn, lättare sagt första bokstaven i deras namn. De kan tillsammans forma “ABBA”. Under hela gruppens karriär så var det så att männen i gruppen skrev musiken själva. Dock så kunde de få lite hjälp av sin manager som ibland stöttade under musik samt text skrivningen.

Det allra första albumet som gruppen släppte hade namnet “Ring Ring” och det släpptes årtalet 1973. Detta album var en succé i Sverige och populariteten för bandet sköt i höjderna från starten. Dock så skulle de ta ett år innan de lyckades slå igenom rejält internationellt i och med deras vinst i Eurovision Song Contests upplaga årtalet 1974. Där vann de med låten “Waterloo”.

En stor anledning till att gruppen splittrades var för att båda äktenskapen brast under deras aktiva period. Det ena avslutades årtalet 1979 medans det andra varade i två år längre men avslutades då årtalet 1981. Den sista inspelningen som de genomförde i studio innan splittringen var under höstperioden årtalet 1982.

Internationellt så ses bandet ABBA som ett av de allra största i hela historien för musiken. Då de har lyckats sälja över imponerande 400 miljoner skivor och dessutom så är de några av de väldigt få som faktiskt har lyckats slå igenom och varit populära i alla vår jords kontinenter. De allra bästa åren var för gruppen under den mittersta delen av 1970-talet då de faktiskt rankades som nummer ett försäljningsmässigt internationellt inom alla popgrupp kategorier. Dessutom så kan nästan 70 av bandets singlar lyckats vara listettor sett över hela världen och ser man sedan till deras album så hamnar de där på över 60 stycken albumettor. Förutom att vara historiska som den allra bästa gruppen från Sverige så är de även rekordbrytande som representanter för Norden eller även kallat för Kontinentaleuropa. De kan även för hela Norden stolt presenteras som den allra första popgrupp som under en så lång tid har haft så pass stora framgångar i just engelskspråkiga delen av världen.

Deras allra kändaste hits samt filmerna “Mamma Mia”

Deras allra kändaste hits samt filmerna “Mamma Mia”

Några av deras allra mest internationellt kända hits är med i en amerikansk filmatisering som kallas för Mamma Mia. Där så framförs låtarna av kända skådespelare så som Meryl Streep samt Cher som är med i Mamma Mia 2 som då är uppföljaren till den första. I filmen så är alltså låtar såsom “Gimme! Gimme! Gimme!”, “Dancing Queen”, “S.O.S”, “Winner Takes It All” och självfallet även låten “Mamma Mia”.