Alphaville

Det finns många band som var populära under 1980-talet och 1990-talet. Ett av dessa band är Alphaville som tog världen med storm med låtarna Forever young och Big in Japan. Forever young var den perfekta låten när man ville vara någon nära på dansgolvet men vad handlar den egentligen om? Och vilka är det som Alphaville består av?

Medlemmar genom åren

Bandet grundades 1983 av Marion Gold, Bernhard Floyd och Frank Mertens i Tyskland. Namnet på bandet var från början Forever Young men bytte 1984 till namnet Alphaville, detta efter en film med samma namn av Jean-Luc Godard. Mertens lämnade bandet 1985 och ersattes av Ricky Echolette som spelade med bandet 1985–1997. Bernard Lloyd lämnade gruppen 2003. Detta året bestod Alphaville av Marion Gold på sång, Martin Lister på keyboard, Dave Goodes på gitarr och Jakob Kiersch på trummor. 2014 så avled Martin Lister plötsligt och Carsten Brocker tog över efter honom i bandet. Idag består bandet av sångaren och grundaren Marion Gold, Carsten Brocker på keyboard, Dave Goodes på gitarr, Jakob Kiersch på trummor och Alexandra Merl på bas.

viktig idé bakom

De spelar inom genren syntpop vilket innebär att synten som instrument är en dominerande del i musiken. De använde sig av trummaskiner och elektronik till hjälp när de spelade live. Hela Alphavilles existens är baserade på dessa. Det är främst på senare år som börjar spela utan dem. Två av deras mest kända låtar är Forever Young och Big in Japan. Big in Japan släpptes 1994 och blev en hit i många länder däribland Sverige. Denna låt banade väg för deras första album Forever Young. Det har gått bra för Alphaville och de har släppt flera plattor sedan dess. Dessa två hitlåtar, vad handlar de egentligen om? Forever Young handlar om Kalla kriget. Att de lever i möjligheten att de ska närsomhelst ska kunna bli förintade av kärnvapen. Big in Japan handlar inte om, vad man skulle kunna tro, att man är känd i Japan. Utan den handlar om ett par som vill leva och vara kära utan att vara påverkade av heroin och dess effekter. Om man vill gå på en konsert med Alphaville så kan man kolla datum och köpa biljetter här.

Marian Gold

Han är inte bara en av grundarna i Alphaville utan han har även släppt några soloalbum. Hans första soloalbum heter So long Celeste och släpptes 1992. Hans egna soloplattor har varit sidoprojekt, det är Alphaville som har fått den största fokusen. Han har hängt kvar i gruppen under de 35 år som de har funnits.

Detta är ett band som inte enbart haft en topp utan de har levt kvar. Det är möjligt att de inte är lika stora nu som de var med dessa hittlåtar men de har fortfarande en publik och det är det som är det viktigaste. De får göra det som de gillar och vi får privilegiet att lyssna på deras musik av guld. Och vem drömde inte om att för alltid få vara ung när man hörde Forever Young? Utan att helt riktigt veta vad den handlade om.