Bing Crosby

Bing Crosby var inte bara en musiker utan även en skådespelare. Men i grund och botten var tanken att han skulle bli advokat, men han lade ner det och satsade på musiken istället. Vilket många är tacksamma för.

Om Bing Crosby

Han föddes 2 maj 1903 i Washington och dog 14 oktober 1977 i Madrid, Spanien. Han började studera juridik i Spokane men var mer intresserad av att spela trummor än av att läsa om lagar. Crosby ville spela med de lokala banden. 1925 lämnade Crosby Spokane tillsammans med sin bandkamrat och de begav sig till Los Angeles. I början av 1930-talet så skickade hans bror in en inspelning när han sjöng ”I surrender dear” till chefen på CBS. Därifrån började det hända grejer. Bing var mer i radio, men han var även med i olika filmer däribland ”Vandra min väg” där han vann en Oscar för sin prestation. Hans uppväxt var strängt katolskt och han gick i en skola som drevs av jesuiter. Den skola han läste juridik på under två år var även den en jesuitskola.

Musiken

kontrakt med viktigaste bilder

Hans karriär var både inom musik och film men trots detta så dominerade musiken, han hade närmare 300 låtar. I början av 1920-talet när han och Al Rinker som han spelade med, lämnade Spokane för Los Angeles så spelade de på olika ställen och kallade sig själva ”Two boys and a piano”. De spelade med Paul Whiteman och hans jazzband ett tag men startade till slut en trio tillsammans med Harry Barris och de kallade sig själva The Rhythm boys. Många av Bing Crosbys tidigare låtar reflekterade hans kärlek till jazzmusiken. The Rhythm boys var med i en av Crosbys första filmer, King of Jazz. Efter att ha spelat ett tag med dem så tog Crosby sig an en solokarriär och hade snart sin debut på radion vilket blev en succé. Samma år som han hade radiosuccén, 1931, släppte han hitlåtar som I found a millon dollar baby och Just one more chance. Men en låt som troligen ingen har missat är White Christmas. Är man sugen på att lyssna på denna tillsammans med andra jullåtar som han framför så kan man köpa hans cd här.

Filmer

Parallellt med musiken så hade han en filmkarriär. Han skrev kontrakt med Paramount Pictures under 1930-talet och medverkade i filmer som Here is my heart och Anything goes. Hans filmtopp var på 1940-talet. Han spelade med komikern Bob Hope i den populära serien Road som började med The Road of Singapore. Efter denna komediserie så förblev de båda skådespelarna vänner och de medverkade i flera filmer tillsammans efter det. Han har även spelat mot skådespelaren Fred Astaire i filmer som Holiday inn. Men den film som kritikerna har sagt var hans bästa framträdande, den gjorde han i filmen The Country girl, där han spelade en alkoholiserad skådespelare. Han spelade mot Grace Kelly. Det finns många personer som satsar på både film och musikkarriär. Denna man är en av dessa. Men han har något visst, med sin sammetslena röst och glimten i ögat så har han tagit världen storm, både i toner och bild.