Björn och Benny och musiken

Björn och Benny och musiken

Björn Ulvaeus och Benny Andersson, eller de två ”B:na” i ABBA, känner de flesta svenskar till.

Att de ligger bakom mycket av vår musikexport, och har influerat musiker världen över i decennier är något som nått fram till både gamla och unga. Det kan vara svårt att få ett grepp om allt de har gjort, och det verkar fortfarande inte som om de tänker sluta skapa musik. Sedan genombrottet med ABBA har varken Björn eller Benny lagt ned pennan, och även om de ofta arbetar isär idag, har de också skrivit många moderna verk tillsammans. För tre år sedan firade de 50 år som kompanjoner och låtskrivare tillsammans, och det var blott förra året som deras senaste alster, nummer två av Mamma Mia!-filmerna kom ut. Popmusik, schlager, musikaler, filmer och även en svit för en symfoniorkester är bara några delar av deras gemensamma CV.

Åren runt ABBA

Björn och Benny fick sitt genombrott med ABBA vid den stora schlagerfinalen i Brighton 1974. De kommande åren gjorde stjärnor av bandet och deras avancerade men trallvänliga popmusik hörs än i dag på radiostationer runt om i världen. Innan de båda träffades var Björn medlem i Hootenanny Singers och Benny sjöng med Svenne Hedlund i Hep Stars. När de möttes 1966 började de skriva låtar tillsammans, både för sina band och för andra svenska artister. De släppte även några album tillsammans innan de lät sina flickvänner följa med till inspelningsstudion. 1970 var första gången som Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid spelade in en singel tillsammans. Efter måttliga framgångar i deras första melodifestival 1973, blev 1974 en större succé. Vinsten med Waterloo i Brighton ledde till åtta studioalbum och ett decennium av konstanta listettor och världsturneringar. Sedan gruppen splittrades 1983, i kölvattnet av skilsmässor och uppbrott, har de bara synts tillsammans några få gånger; vid öppnandet av ABBA-museet 2013, vid PR-tillfällen runt de båda Mamma Mia!-filmerna samt när Björn och Benny firade 50 år av samarbete. Bandet bekräftade 2018 att två nya singlar är inspelade, samt att en ny hologram-turnering är på gång under 2019 eller 2020.

Andra produktioner

Björn och Benny och musiken

Förutom framgångssagan ABBA, har Björn och Benny alltså skrivit filmmusik, inte bara till Mamma Mia! som innehåller många av deras gamla klassiker med nya texter, men framför allt Benny har komponerat musik till Roy Anderssons filmer. De är även kända för musikalen Chess, som fritt blandar genres och stilar, och räknas idag som en av världens bästa musikalverk. Många är de svenskar som sett den moderna klassikern Kristina från Duvemåla vilken innehåller några riktiga hits som toppat listorna. Björn har fortsatt skriva texter till mycket av Bennys musik, samtidigt som Benny skriver allt från dansband till psalmer för andra textförfattare också. Innan Mamma Mia! Here we go again fick premiär arbetade de båda två nära med regissören och fick ge sitt slutgiltiga godkännande innan filmen kunde ha premiär. Flera av skådespelarna berättar att det var som en dröm som gått i uppfyllelse att få arbeta med två legender som våra svenska Björn och Benny. Bland de utmärkelser som pryder deras spiskransar kan man hitta grammisar, en Tony Award, Årets svensk i världen, HMS Konungens medalj, samt dubbla hedersdoktorer till Benny Andersson. Än är inte sagan slut!