Flygplanets historia

Flygplanets historia

Flygets historia började redan för ca 1000 år sedan. De första försöken att flyga gjordes av kineser med hjälp av drakar och varmluftsballonger.

I Europa var det Leonardo da Vinci som gjorde de första skisserna på konstruktionerna för ett flygplan. Där konstruktionen var utformad med vingar likt fåglar. Da Vincis ”flygplan” kom inte längre en till skisserna för att man saknade en drivkälla som kunde få ”flygplanet” i luften. Under 1700-talet uppfann man vätgasballonger och i början av 1900-talet kom det första riktiga luftskeppen. På slutet av 1800-talet gjordes många försök med flygningar.  Där troligen Otto Lilienthal var den första att flyga ett glidflygplan som svävade fritt.  Genom åren har det funnits många pionjärer runt om i världen som har gjort många försök att ta sig upp i luften.

Utvecklingen tar fart

De första försöken som gjordes i ett maskindrivet flygplan som skulle ta människor upp i luften gjordes 1903 av bröderna Wright. Det första försöket varade i 12 sekunder och de kom 36,5 meter. Den andra flygningen kom man 60 meter. Efter brödernas försök har flyget utveckling gått snabbt framåt.De första försöken som gjordes i ett maskindrivet flygplan som skulle ta människor upp i luften gjordes 1903 av bröderna Wright. Det första försöket varade i 12 sekunder och de kom 36,5 meter. Den andra flygningen kom man 60 meter. Efter brödernas försök har flyget utveckling gått snabbt framåt.Det första reguljära flyget gick 1919 mellan London och Paris. 1929 byggde man det första planet som hade fyra motorer.

Utvecklingen tar fart

Flygplanet kunde komma upp på ca 3100 meters höjd och kunde ta 19 passagerare. Världskrigen gav flygindustrin en rejäl fart i utvecklingen. Under första världskriget kom det flygplan som kunde färdas 200km/h och under andra världskriget 650km/h och en del flygplan kunde komma upp i 960km/h. 1947 flög Howard Hughes ett plan som var byggd i laminerad björk på grund av att det rådde materialbrist under andra världskriget. Planet hette Huges H-4 Hercules och kallades även ”spruce Goose”. Planet var avsett för att transportera soldater och material till Europa från Amerika.

70-talet och framåt

Ett av de mest omtalade regulärflyg är Concord som hade en max hastighet på 2140km/h. Den flög London till new york på 3,5 timmar istället för 8-9 timmar. På 70-talet byggdes ca 20 flygplan i den modellen, de kostade 23 miljoner pund per plan. Vilket ledde till dyra biljetter och underhåll, lönsamheten att ha de i drift blev allt för stor kostnad. Planen togs ur drift 2003.Solur impulse är ett flygplan som är en innovation i moderntid. Flygplanet använder inget fossilt bränsle utan går endast på solenergi. Planet har 17 200 solceller på vingarna. Jungfruturen gjordes 2010 och varade i 26 timmar utan landning, planet hade en medel hastighet på 70km/h. Andra upplagan av flygplanet flög 2015-2016 jorden runt, dock så tvingades det stå till i nio månader eftersom man var tvungen att utföra reparationer samt pilotbyten.  En idag fortsätter flygplanen att utvecklas inom säkerhet och framförallt ur miljösynpunkt.