miljoner försäljningar Gyllene Tider

Det är få grupper i Sverige som har lyckats uppnå samma bedrifter som Gyllene Tider har gjort.

Med drygt fyra miljoner sålda skivor och mängder med utsålda konserter är det inte konstigt att de har blivit ett av det mest folkkära bandet i Sverige. Något som gör Gyllene Tider så speciella är att de har lyckats fånga publikens intresse genom flera generationer och de har nu fans i alla åldrar.

Historien bakom Gyllene Tider

Det var Per Gessle och Mats Persson som började att göra musik tillsammans under namnet Grape Rock. Senare anslöt sig också Anders Herrlin, Göran Fritzon och Mikael Andersson, och därmed var gruppen Gyllene tider född. De släppte sitt första album 1980, som också hade namnet Gyllene Tider. Albumet blev nummer ett på den svenska topplistan och efter ett år släpptes deras andra album som kallades för Moderna tider. Det såldes i nästan 400 000 exemplar och sedan dess har gruppen släppt flera album och Dvd-filmer, och deras popularitet har fortsatt att öka i en jämn takt.

Gyllene Tiders musik

Gyllene Tiders musik

Gyllene Tider är ett band som har lyckats producera mänger med hitlåtar genom tiderna. Några av deras mest populära låtar, ”Juni, juli, augusti” och ”Sommartider” är musik som många förknippar med den svenska sommaren. ”Flickorna på tv2” är också en låt som fått mycket uppmärksamhet, främst på grund av dess vågade låttext. Bandet har även vunnit en hel del priser för sin musik. Bland annat har de vunnit en grammis för låten ”Gå och fiska” som blev utsedd till årets låt. De har också vunnit musikpriset rockbjörnen, då gruppen fick pris för årets skiva och som årets svenska grupp. När Per Gessle får frågan om vad det är som har gjort att deras musik har nått sådan framgång säger han att det beror på bandets speciella sound.

Bandet går skilda vägar

Trots sin framgång så har Gyllene Tider upplevt en del svårigheter längst vägen och de valde att bryta upp år 1985. Efter det har de förenats och spelat tillsammans flertalelet gånger. Första gånger de återförenades var 1996, då gjorde de en turné som kallades ”Återtåget”. 2004 gav de sig ut igen för att fira att bandet fyllde 25 år och 2013 valde de att släppa helt ny musik som sedan följdes upp av en turné.

Gyllene Tider idag

Gyllene Tider har varit verksamma i 40 år och trots att bandet har gått igenom flera tuffa motgångar genom åren så är bandet fortfarande aktuellt idag. 2019 beslutade sig Gyllene Tider att ge sig ut på en sista turné och att släppa ett helt nytt album. Turnén kommer att starta i hemstaden Halmstad och sedan väntar 17 olika konserter i både Sverige och Norge. Den sista konserten hålls den nionde augusti i Fredrikstad.  Den här turnen är en avskedsturne och enligt bandmedlemmarna själva är detta den sista turnen som kommer att göras med Gyllene Tider. För den som är sugen på att se dem live en sista gång finns det möjlighet att köpa biljetter till deras avskedsturné här.