Indiemusik i Sverige

Indiemusik i Sverige

Indiemusiken har länge varit stor i Sverige. Begreppet Indie sägs vara från 70-talet då de första punkbanden började poppa upp och det kom en gör det själv ideologi. Dessa band gav inte sällan själv ut sin musik och oftast har deras musikstil ett uttryck som inte lockar de breda lagren. Flera mindre skivbolag som inte är knutna till de stora multinationella jättarna började ge ut musik som inte fick plats inom mainstreamutgivningen. Inom genren finns både den tuffare rockmusiken, som kommit ur punken och sedermera bland annat gav upphov till grungen, men även den mjukare indiepoppen. Sedan starten så har begreppet utvidgats mycket och ofta blivit en benämning när artisterna tar ut svängarna lite mer har större kreativ frihet. Något som underlättat för de verkliga indieartisterna är digitaliseringens genombrott. Med tjänster som Spotify så kan deras musik distribueras över hela världen, något som var få förunnat tidigare.

Den svenska punken

Det dröjde inte länge från det att punken startat i Storbritannien innan den kom till Sverige.  Ett av de tidigt stora banden var Ebba Grön med Joakim Thåström i spetsen.  De släppte först en egenutgiven singel innan de plockades upp av det lilla indiebolaget Mistlur. Bandet varade bara i fem år och de lade ner 1982 efter en rad svenska indieklassiker som Vad ska du bli? Staten och kapitalet samt Scheisse. Flera av medlemmarna fortsatte dock med bandet Imperiet som blev ett av de största indierockbanden i Sverige på 80-talet. Precis som många andra under denna period så blev de mer influerade av New wave och Goth. Överlag så hämtade de svenska indiebanden oftast sina influenser från England och USA.

På 80-talet kom även ett av det mer intressanta punk- och new wavebanden i form av Tant Strul med Kajsa Grytt i fronten. De gavs ut på ett av de viktigaste oberoende skivbolagen i Sverige, nämligen MNW, som stått för kanske den största indieutgivningen.

Den senare indiemusiken

Den senare indiemusiken

Under 90-talet så dominerade framförallt den gitarrdrivna poppen den svenska indiescenen. I England så hade The Smiths varit väldigt inflytelserika och så även nu här där band som The Wannadies och Popsicle kom fram. Flera av banden under denna period blev även internationellt uppmärksammade och turnerade över hela världen. Två skivbolag som utmärkte sig vid denna period var A Westside Fabrication och Soap Records. Brainpool, Cloudberry Jam, Honey Is Cool och This Perfect Day var alla band som slog igenom under denna period men det var kanske främst The Cardigans som man minns idag. De slog igenom stort utomlands med låten Lovefool.

Dagens svenska indie

Under de senare årtiondena så har scenen präglats av två större trender, nämligen en lite hårdare rock samt elektronisk dansmusik. Tidiga att slå igenom från den fösta kategorin var The Hellacopters som spelade en opolerad garagerock, gillade vinyl och fick stor respekt i musikvärlden. The Hives som lyckades även internationellt samt Sahara Hotnights kom även ur denna kategori.

Den andra stora trenden var elektronisk musik. Robyn bildade sitt eget skivbolag och började göra mer elektrobaserad musik vilket blev en stor framgång. Även Rebecca & Fiona tillhör denna och har bland annat turnerat med just Robyn.