Kända svenskar artister

Kända svenskar artister

Sverige är ett bra land på att skapa musik och även ta fram nya artister som slår igenom världen över.

Några av nutidens mest kända artister har hittats genom musikprogram som till exempel idol. För att nämna några av dem är de bland annat Måns Zelmerlöw, Loreen, Agnes och Lisa Ajax. En känd lista i USA som heter Billboard hot 100, där de mest populära sångerna i USA presenteras. Listan grundas på försäljningssiffror och spelningar i radion. På denna lista har ett antal svenskar artister lyckas knipa förstaplatsen. Två av dessa artister är ABBA och Roxette. Andra svenskar artister som haft en placering på topp 10 på listan är bland annat Avicii, Swedish House Mafia och Icona pop.

Avicii

Avicii

Något som har dominerat stort de senaste åren i Sverige är housemusiken. En av dem som bidragit allra störst till detta är Tim Bergling men mer känd som Avicii, http://avicii.com/. Tim föddes 1989 i Stockholm och dog tyvärr förra året och blev endast 28 år gammal. Men han hann med mycket under sina år som känd discjockey. Han gav ut sitt debutalbum 2013 med många kända låtar. En låt som fanns med på skivan är ”Wake me up” som var under en längre tid den mest spelade låten på hela Spotify. Många av Aviciis låtar har fått stor framgång och vunnit priser världen över. Men 2016 kom beskedet att Avicii skulle sluta turnera men fortsätta att göra sin musik och detta på grund av hälsoskäl. Och för nästan exakt ett år sen, den 20e april 2018 hittas Tim Bergling död på ett hotellrum i Muskat som ligger i Oman. Men precis innan sin död hade Avicii börjat jobba med ett nytt album. Nu har man färdigställt ett antal låtar och de kommer släppas en skiva i juni i år. Alla intäkter som kommer komma in kommer gå till familjens stiftelse Tim Bergling foundation. Denna stiftelse är ett arbete för att hjälpa och förhindra psykisk ohälsa och självmord. Som tyvärr blev Aviciis utväg. Han har lämnat ett stort tomrum i musikvärlden och är en av största svenska artisterna genom tiderna.

Folkkära svenska artister

Under många år har de upptäckts många bra artister inom olika musikgenrer. Cornelius Vreeswijk var en folkkär trubadur som mest är känd för sina visor. Även om Cornelius dog 1987 är de många som inte ens var födda då som är väl känt med några av hans visor. Bland annat sången ”somliga går med trasiga skor”. ABBA, kanske den grupp som räknas som den största i musikhistorien. ABBA är en svensk popgrupp som fick sitt stora genombrott i Eurovision Song Contest 1974 med låten ”Waterloo”. Dem har stora framgångar i samtliga kontinenter i världen och har över 400 miljoner sålda skivor. ABBA har släppt många kända låtar genom åren bland annat ”’mamma Mia”, ”dancing Queen” och ”super trouper”. Ett annat folkkärt band är Gyllene tider som gett ut sommarplåga en efter en. Vem har inte hört ”gå & fiska”, ”sommartider” och ”när vi två blir en”. Låtar som gjordes för många år sen men som än idag spelas flitigt ur högtalarna runt om. I år släpper Gyllene tider en avskeds platta samt ska ut på avskedsturné runt om i Sverige i sommar.