Per Gessle som soloartist

Per Gessle som soloartist

Per Gessle är en mycket känd popsångare, låtskrivare och gitarrist. Han slog igenom som popsångare på 1980-talet tillsammans med popgruppen Gyllene Tider. Per Gessle är 62 år gammal och kommer från Halmstad, som ligger i Sverige. Tillsammans med sångerskan Marie Fredriksson så bildade dem popgruppen Roxette år 1986.

Men under 2000 – talet valde Per Gessle att fortsätta sin karriär som soloartist. Han redan då framgångar med album både på engelska och svenska. Förutom det så har han även skrivit låtar till många andra artister. Som ung har Per Gessle alltid haft ett intresse för musik. Innan han var 10 år så hade han redan samlat ihop 100 skivor. Redan som sjuåring skrev han sin första låt, ”Symbol of the Autumn”.

Per Gessles första soloalbum

Det första albumet som Per Gessle gjorde kom ut år 1983. Han arbetade på det som ett sidoprojekt, samtidigt som han var medverkade i gruppen Gyllene Tider. Han döpte albumet efter sitt eget namn, alltså Per Gessle. Albumet skiljde sig en del från Gyllene Tiders musikgenre. Det handlade om Per Gessle själv och med det ville han visa en mer seriös sida av sig själv. Två senare när Gyllene Tider splittrades gav Per Gessle ut sitt andra album, ”Scener”.

Det var dock ingen vidare försäljning på albumet och hans framtid som artist blev därför mycket osäker. Karriären vände dock när han och Marie Fredriksson bildade popduon Roxette. Han hann dock skriva några låtar innan han och Marie Fredriksson bildade Roxette. Han skrev bland annat låten ”Kärleken är evig”, som sjungs av den kända sångerska Lena Philipsson. Lena Philipsson tävlade med låten i Melodifestivalen 1986 och kom på en andra plats.

Här kommer alla känslorna på en och samma gång

Här kommer alla känslorna på en och samma gång

Det fjärde albumet som Per Gessle släppte heter ”Mazarin”. Albumet är på svenska och blev en stor framgång. Han släppte Mazarin år 2003 och på det albumet finns en låt som heter ”Här kommer alla känslorna på en och samma gång”. Låten blev väldigt populär och är än idag. Albumet såldes i 240 000 exemplar och blev alltså en succé på marknaden. Den andra låten som också är med på albumet Mazarin är ”Tycker om när du tar på mig”. Även denna låt blev mycket känd och spelades under en lång period. Båda låtarna spelas än idag och är lätta att sjunga med i. i samband med albumet fick Per Gessle åka på en sommarturné. Han samlade snabbt ihop 157 000 åskådare.

Son of a Plumber

År 2005 släppte Per Gessle sitt första engelska album, ”Son of a Plumber”, och det blir alltså det femte soloalbumet. Här visar Per upp en ny sida av sig själv och gjorde albumet mestadels för sig själv, dock blev låtarna ”Jo-Anna Says” och Hey Mr DJ (Won´t You Play another Love Song) kända hits. Hans syfte med albumet var att återupptäcka sina musikaliska rötter. Än idag fortsätter Per Gessle sin karriär. Senast i fjol, år 2020 genomförde han en nytolkning av sina största hits i TV-programmet ”Late Night Concert, som spelades på TV4.