Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Musiken » Popkonst

Popkonst

Popkonsten uppstod i mitten av 50-talet först i Storbritannien och sedan i slutet av 50-talet i USA.

Konsten går ut på att den som betraktar bilden eller målningen skall försöka lista ut tanken bakom bilden och vad den kan tänkas förmedla. Det är en abstrakt och svåråtkomlig konst på sitt sätt. Det är meningen att konstnären inte skall “synas så väl” i just denna konst. Konsten var massproducerad och var väldigt färggrann. Denna konst passar bra som digital konst och säljs idag till hutlösa priser av företag som ber konsumenten att bifoga ett foto som sedan görs om i en dator. Sedan blir ofta resultatet väldigt dåligt och konsumenten känner sig lurad.

Stora konstnärer

Många motiv inom popkonsten är hämtade ur det vardagliga livet så som ur någon serie eller från affischer. Den som målar använder sig ofta av olika tekniker så att resultatet kan se lite suddigt ut. Popkonsten var som störst under 60-talet i New York. Några av de mest kända konstnärerna hette Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Roy Lichtenstein och Jasper Johns. Bilderna deltog i samhällsdebatten och uppmärksammades mycket på den tiden. De Brittiska konstnärerna lägger till mer texter till sina verk än vad amerikanerna gör. Detta skiljer dem åt. En av konstnärerna har en berömd bild som föreställer en urinoar som döpts till R. Mutt, men konstnären heter Marcel Duchamp. Roy Lichtensteins kända verk hänger på Guggenheims museum i New York och han försökte efterlikna Picasso i flera av sina verk. Han levde mellan 1923-1997.

Andy Warhol

Andy Warhol

Den konstnär som var mest betydelsefull var Andy Warhol. Han använde sig av kändisar i sin popkonst som nog många av oss har sett och känner igen såsom Elvis, Jackie Kennedy, Elisabeth Taylor, Marilyn Monroe, Mao Zedong, Campbells Tomatsoppa och Coca Cola. Han upprepade sina bilder i rad på många av verken han skapade. Med hjälp av Photoshop kan man själv göra riktigt tjusiga bilder av popkonst och det är inte alls komplicerat att lära sig. Först avlägsnar man bakgrunden i bilden. (Enklast med ritstiftet i programmet.) Sedan följer man anvisningarna så har man gjort sin alldeles egna popkonst-bild!

På Värmlands museum visas konst på en utställning av den avlidne konstnären Andy Warhols berömda verk under tiden 1 november till 15 november. Museet ligger vid Sandgrundsudden i Karlstad. Konsten man skapar när det gäller popkonst är att man placerar bilden i en helt annorlunda omgivning än den varit från början. Konstnärerna ville att alla människor skulle se deras konst och inte en speciell målgrupp som “det fina folket”. Bilderna kunde många gånger vara provokativa och inte följa de “regler” som finns inom konstens tidigare “ramar”. De ville visa att den lilla människan ofta blir lurad och påverkad av all reklam överallt på stan som i sociala medier. Bilderna som ofta avbildades var från cigarettpaket, sprayflaskor, fotografier och seriemagasin bland annat. I England blev popkonsten enormt stor medan den i andra länder inte hade riktigt så stor genomslagskraft. Banala föremål kunde göras om till stora konstnärliga tavlor. Fotografier gjordes så de blev färggranna och annorlunda.