Svenska 70-tals popband

”ABBA”

Svensk musik från 70-talet är väldigt mycket ABBA. De var otroligt populära då. På Svensktoppen spelades hela tiden Björn Skifs, Ted Gärdestad, Hootenanny Singers, Vikingarna, Agnetha Fältskog och Thorleifs samt många fler.

Listan kan göras otroligt lång. Discot föddes på 70-talet och den kom ursprungligen från New York och deras gayklubbar. År 1975 låg discon på topp och 1977 kom hits som Saturday Night Fever och miljoner människor dansade till detta. ABBA:s berömda låt “Voulez-Vous” är deras bidrag till disco-världen. Bland de låtar som var populärast av alla fanns bland annat: Ring, Ring, bara du slog en signal med ABBA, Det ligger i luften med Tomas Ledin, I Can Jive med Jerry Williams, Satellit med Ted Gärdestad, Bang En Boomerang med Svenne och Lotta, Hålligång I Skogen med Lasse Berghagen, ja listan är mycket lång med härlig musik.

Proggrörelsen

70-talet var en storhetstid för svensk proggmusik och den formade många ungdomar som växte upp på den tiden. Proggrörelsen började ungefär 1970 och med den två musikfestivaler i Stockholm med de största grupperna Hoola Bandoola Band och Nationalteatern. Melodifestivalen vanns av ABBA med “Waterloo” och den spelades överallt. Den svenska proggen var både älskad och hatad men den betydde oerhört mycket för musikens utveckling i Sverige. Innan den kom var det ingen som sjöng pop på svenska men nu slog den ut i full blom. Två stora namn är Lars Winnerbäck och Ulf Lundell. Pugh R gjorde en popskiva på svenska som hette “Ja, dä ä dä” och den blev också en slagdänga i svenska hem. Sen kom punken och tog över en bra stund på 70-talet. Peps Persson var också med på ett hörn, likaså November med sin skiva “Råg i ryggen”. (De gjorde bara en, men den spelades flitigt.) Den sjöngs av “Jan Banan”. En annan grupp var eldkvarn som många lyssnade flitigt på. Några reggae-ikoner klämdes också in på 70-talet som Rockamöllan med Peps till exempel. Andra kända och omtyckta artister är John Holm, Mikael Ramel, Ola Magnell och Lasse Tennander.

Rock och pop på 70-talet

Rock och pop på 70-talet

Detta var en riktig guldålder för pop och rock och hela årtiondet speglas av en massa färger, ljus, ljud och harmoni. Det var det “ljuva 70-talets” musik helt enkelt. Många av de kända artister och band som spelade på den tiden spelar än idag, så musiken håller verkligen i sig. Många artister åker både på turneér och producerar skivor än idag. Magnus Uggla är en artist som fortfarande är “still going strong” idag och som var lika “strong” på 70-talet. En annan är Tomas Ledin som fortfarande står sig otroligt bra. En grupp som tog efter “Sweet” är Sha-Boom. De var otroligt populära och återupptog Sweets form av låtar från 70-talet med glans. Sedan inte att förglömma hade vi Harpo med den stora hiten “Moviestar” och även bandet Tears som kom från Katrineholm. Det fanns underligt nog inte så många kvinnliga artister som var så stora under 70-talet i Sverige, men utomlands var det Suzi Quatro som dominerade med låtarna 48 Crash och Can the Can.