Svenska musikfestivaler

Svenska musikfestivaler

Svenska musikfestivaler pågår för fullt varje år i Sverige och det handlar om jazz, körsång, kammarmusik, rock, pop, folkmusik, opera, visa, blåsmusik, gospel och elektronmusik bland annat.

Mycket att välja på med andra ord. Egentligen är Svenska musikfestivaler också en svensk förening och den bildades 1988 av etablerade klassiska musikfestivaler i Sverige. Det förekommer inte så många tält-festivaler nuförtiden utan mer elektronisk dansmusik som till exempel Summerburst i Stockholm. Dit kom 2013 världens största DJ – som Axwell, David Guetta och Avicii. Det kostade mellan 790 – 1495 kronor i inträde. Sedan kom naturligtvis Hultsfredsfestivalen som ett tag hade ekonomiska problem, men den har flyttat till Sigtuna för att testa sina vingar där istället. Dit kom band som Band of Horses och Arctic Monkeys och uppträdde 2013. Det kostade mellan 795 – 3895 kronor att gå in där. Hultsfred har ändå ett nytt motto och körde en festival i Hultsfred i alla fall för att bevara traditionen lite. Den höll på i två dagar i juni 2013 innehöll glädje och musik med bland annat Miriam Bryant som gästade. När solen skiner och sommaren är som vackrast så vill många människor gå på musikfestival.

Gäster på svenska festivaler

Gäster på svenska festivaler

År 2018 kom artister som Iron Maiden, Kendrick Lamar och Zara Larsson och gästade de svenska festivalerna. En av festivalerna hölls i Åre och för att komma in där krävdes ett speciellt pass som då kostade 1395 kronor. Men Åre startade tidigt 2018 med festival, närmare bestämt i april med artisterna Shitkid, Rebecca & Fiona och Tove Styrke. Sedan kom Brännbollsyran i maj i Umeå som fick besök av Tove Lo, Veronica Maggio och Silvana Imam. Sommaren 2019 kommer att fortsätta med glada festivaler och Summerburst kommer till Stockholm (2-3 juni) och Göteborg (9-10 juni) men där är åldersgränsen 18 år. De spelar elektronisk musik och danspop. Brännbollsyran kommer tillbaka till Umeå den 1-3 juni och där spelar 20-30 000 spelare brännboll på brännbollscupen. Alla är välkomna dit och detta lockar många studenter. Kygo och Zara Larsson kommer dit.

Rock’n’roll

Sweden rock festival kommer att hållas den 7-10 juni i Blekinge. Dit kommer barn, ungdomar, vuxna och pensionärer att vara hjärtligt välkomna. Scorpions, Aerosmith, Sator, Mustasch och In flames kommer till den festivalen. En festival skall det bli även i Bråvalla i Norrköping den 28 juni-1 juli. Där brukar över 50 000 besökare dyka upp varje år. Åldersgränsen är 13 år. The Chainsmokers, Håkan Hellström, Miriam Bryant, Laleh och Mando Diao kommer att dyka upp på scenen där. Peace and love drar igång i Borlänge den 6-8 juli. Hit kommer Electric banana band, José Gonzales och Icona pop bland andra att uppträda. Öland Roots festival går av stapeln i Mörbylånga den 13-15 juli och det är en riktig Reagge-festival. Den pågår för fjortonde året i rad. Kapten Röd, Toots & the Maytals och Syster Sol kommer att uppträda där nästa år. I Stockholm ( 8 juli), Kalmar (22 juli), Göteborg (15 juli) och i Malmö (29 juli) kommer festivalen Vi som älskar 90-talet. Där finns Vengaboys, E-type, Aqua, Dr Alban att finnas på plats.