The Animals och musiken

1962 R & B-band

1962 bildades det brittiska R&B och blues-inspirerande bandet The Animals och blev ett av banden som var viktiga för den brittiska vågen.

Den brittiska vågen var en tid som var viktig för hela musikindustrin och ägde rum i mitten av 60-talet då många artister och band från just Storbritannien gjorde stora genombrott och där med även blev stora i USA. Originalmedlemmarna i The Animals var Eric Burdon, Hilton Valentine, Alan Price, Charles Chandler och John Steel. De startade bandet 1962 men blev inte The Animals fören två år senare, 1964. Låten ’house of rising sun’ som fortfarande är bandets kändaste låt släpptes samma år (1964) och det alla inte vet är att låten inte är deras egna utan en cover på en amerikans folksång. Det The Animals gjort med låten är att använda sig av gitarr och keyboard samt att sättet de valde att sjunga låten på var unikt och därför har låten också blivit som deras trotts att det inte är bandets originalsång. Alan Price lämnade bandet 1965 vilket sägs ha berott på att han var flygrädd men det finns också rykten om att det var mer än bara hans rädsla för att flyga som hindrade honom från att stanna kvar i bandet. Price ersattes snabbt av jazz och blues älskaren Dave Rowberry. Samma år lämnade ytterligare tre medlemmar bandet vilket resulterade till att Eric Brudon var den enda originalmedlemmen kvar i bandet.

Namnbyte

XX-talet r & b

Med Eric Burdon som enda originalmedlem kvar i bandet bytte gruppen namn till Eric Burdon and the Animals. Musiken lät efter det något annorlunda än tidigare, med mer fokus på psykedelisk blues. De fick med detta mycket uppmärksamhet i USA, till och med mer uppmärksamhet än hemma i Storbritannien vilket inte hade varit fallet tidigare. Eric Burdon lämnade till slut bandet 1969 vilket då gjorde att ingen av originalmedlemmarna nu var kvar i The Animals. Dock var det inte slutet för gruppen eller för Eric Burdon i The Animals för 1975 kunde man se gruppen återförenas med originalmedlemmarna. De turnerande då tillsammans och släppte ett album 1977. Även 1983 kunde man se bandet tillsammans där de släppte ett nytt album som fick namnet ’Ark’.

The Animals i Sverige

Bandet blev också populärt här i Sverige under deras stortid och är även idag ett band som man uppskattar här i Sverige och då förmodlingen främst låten ‘the house of rising sun’. Andra kända låtar är bland annat ‘Don’t Let Me Be Misunderstood’ och ‘We Gotta Get Out Of This Place’. Gillar man bandet kan en kul nyhet vara att de under Mars 2018 hade de flera spelningar i Sverige. Det blev nämligen en återförening där delar av bandet hade en större turné och bland annat då besökte flera städer i Sverige. Originalmedlemmen John Steel var på plats och på scen kunde man då även se bland annat Mickey Gallagher som inte är en av bandets originalmedlemmar men som varit med i gruppen enda sedan 1967, så även han har några år på nacken med The Animals kan man gott säga.