The Beatles

Under 1960-talet blev The Beatles pionjärer med att sprida engelsk pop- och rockmusik på många ställen i världen. I USA var de så framgångsrika att de kallades för den Brittiska invasionen. The Beatles är också en av musikhistoriens mest kommersiellt framgångsrika pop- och rockband och de har varit en stor inspirationskälla för många musiker och nya musikstilar.

Bandets historia började i slutet av 1950-talet. John Lennon som var initiativtagaren, bjöd hem musikintresserade ungdomar för att spela i sitt hem. Ganska snart startade dessa mycket unga musiker sitt första band, trots att de fortfarande hade mycket att lära då det gällde att hantera instrumenten. John Lennon fick kontakt med Paul McCartney i slutet av 1950-talet och bad honom ansluta sig till bandet eftersom han gillade McCartneys sätt att sjunga och spela gitarr. Paul McCartney initierade i sin tur vännen George Harrison som också anslöt sig till gruppen. Flera olika musiker figurerade inom gruppen och bandet började bli lite kända i hemstaden Liverpool, först under namnet The Beetles och senare The silver Beatles. De gjorde däremot ingen succé i övriga England eller utomlands vid den här tiden. 1961 kom Ringo Starr in i gänget och tog över trummorna, det var med denna banduppsättning som The Beatles skulle komma att bli kända över hela världen.

Första skivan

Den första skivan släpps 1962, där bland annat låten ”Love Me Do” fanns med, vilken också släpptes på singel och blev en stor hit i delar av England. I början av 1960-talet började The Beatles även bli mer kända utomlands och under våren 1964 bidrar The Beatles till att skapa en historisk händelse. Singeln ”Can’t Buy Me Love” hamnar högst upp på försäljningslistorna i både England och USA samtidigt.

Genombrott och splittring

The Beatles

The Beatles höll till på musik klubben Jacaranda i Liverpool som ägdes av Allan Williams. Klubben var ett tillhåll för yngre musiker och bland dessa såg ägaren att The Beatles hade potential. Allan Williams hade kontakter både i England och utomlands och hjälpe The Beatles att få spelningar, bland annat i Hamburg 1960. Spelningarna i Tyskland var  krävande, men bidrog också till att gruppen fick ett gott anseende då bandet utvecklade sina färdigheter. Senare förfinades talangerna ytterligare då managern Brian Epstein uppmuntrade bandet till att anta en mer professionell stil och producenten George Martin hjälpte dem framåt i sin musikaliska karriär.John Lennon och Paul McCartney skrev nästan alla låtar och de skrev även låtar till andra artister, bland annat till Rolling Stones. The Beatles spelade inte bara pop och rock utan experimenterade under sin karriär även med psykedelisk musik, indiskt klassisk musik samt heavy rock och heavy metal. The Beatles splittrades under våren 1970 eftersom de fyra bandmedlemmarna strävade åt olika håll i sina musikaliska karriärer. Samtliga medlemmar hade därefter egna solokarriärer och fortsatte att vara framgångsrika. The Beatles har ändå fortsatt vara populär som grupp och har fortsatt att sälja skivor. År 2010 utnämndes The Beatles till världens bästa musikgrupp någonsin av tidskriften Rolling Stone Magazine och The Beatles skivor spelas ännu idag. The Beatles har sålt skivor för mer än 1,3 miljarder. En av deras mest sålda album kallas för The White album eftersom framsidan är helt vit, förutom en text med namnet The Beatles. Skivan finns att lyssna till här.