Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hem » Musiken » The Hollies och musiken

The Hollies och musiken

Det finns vissa band och artister som hänger med oss än idag trotts att deras stortid var på 60-talet.

Musiken man minns om man levde då eller musik man har upptäckt på senare dagar av en slump eller för att någon annan tipsat om en låt som man sedan fastnat för. Plötsligt är bandet eller artistens hela album plöjt och det blir kanske även dags för att lyssna på ett till album om ett sådant är existerande eller så hittar man sin favoritlåt och lyssnar på den om och om igen. Att hitta artister och band som är nya för en själv vare sig de är helt nya och där med moderna artister eller band eller äldre sådana är en härlig känsla. På just 60-talet föddes mycket av den fortfarande idag populära musiken som vi fortfarande väljer att lyssna på. Detta är mycket tack vare Storbritannien och den brittiska vågen som ägde rum på mitten av 60-talet vilket då satte den brittiska musiken på kartan. Kanske tänker man främst på Beatles vid prat om just brittiska vågen men det finns också många andra band och artister som gjorde succé på samma tid som Beatles gjorde sitt genombrott. Ett av banden som blev stora under brittiska vågen var The Hollies som är ett fortfarande existerande band. The Hollies är ett brittiskt band som bildades 1962 i Manchester i England. Bandet stod från början av Allan Clarke, Graham Nash, Tony Hicks, Eric Haydock och Don Rathbone. Den otroligt duktiga trummisen Bobby Elliott ersatte dock Don Rathbone tidigt i bandets karriär och är än idag medlem i bandet. Förutom Bobby Elliot så är (originalmedlemmen) Tony Hicks kvar i bandet tillsammans med fyra nyare bandmedlemmar. De spelar brittisk popmusik och är en del av den Brittiska vågen som ägde rum på mitten av 60-talet.

Utvecklin

Utvecklin

Bandet började sin karriär genom att göra covers men utvecklades snabbt till att även göra sina egna låtar. De blev snabbt populära med flera av sina låtar men hade svårt att få ett genombrott i USA. 1965 lyckades de äntligen nå ut till USA med låten ‘Look Through Any Window’ men det riktiga genombrottet i USA skedde ett år senare när de släppte låten ‘bus stop’. Efter det stora genombrottet 1966 så blev även deras andra nya låtar populära, både i USA och Europa. Deras sista stora hit kom 1974 men låten ‘the air that I breathe’. 

The Hollies idag

Bandet lades dock inte ner efter detta utan fortsatte och var aktiva med sin musik även på 80 och 90-talet. Bandet är idag aktiva men mestadels i Storbritannien, Tyskland, Belgien och Nederländerna där de fortfarande håller spelningar för sina fans. På 60-talet var gruppen även otroligt populär i Sverige och hade mellan 1964 – 1969 flera låtar (totalt 19 stycken) på Sveriges tio i topp-lista. Bandet har också turnerat i Sverige och då även på senare år så som 2006, 2011 och 2016. September 2019 kommer de ha spelningar i bland annat i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.