The Monkees och musiken

The Monkees och musiken

The Monkees är en amerikansk musikgrupp som ofta jämförs med The Beatles eller bandet The Rolling Stones.

Bandet The Monkees är idag fortfarande ett känt och uppskattat band som från början bildades som ett initiativ av TV-Bolaget NBC och producenten Bert Schneider för att vara huvudpersoner i ett program som kallades för just The Monkees. Denna TV-serie sändes varje vecka och mellan åren 1966 och 1968 sändes totalt 58 stycken avsnitt med denna omåttligt populära kvartett. Bandet som än idag är verksamma har en gedigen historia och flertalet stora hits i bagaget. Men vad är det då som gör att intresset för denna gruppen fortfarande håller sig kvar.

Bandets historia

Efter att bandet handplockats av TV-teamet från NBC inspirerades både valet av namn och karaktärerna av The Beatles. The Monkees är till exempel också ett felstavat djurnamn och man inriktade innehållet för att vara anpassat till den målgrupp som var mest eftertraktat vid denna tiden, det vill säga tonåringar. Man anser än idag att The Monkees är det första pojkbandet i pophistorien. Efter att TV-serien avslutades så spelades en film in med The Monkees som huvudkaraktärer. Filmen som kallades för Head premiärvisades år 1968. Efter detta så spelade man också in en TV-Special som kallades för Revolutions Per Monkee som visades 1969. Efter dessa inspelningar så upplöstes bandet och har sedan dess haft ständiga återföreningar och turnéer. Men då utan originalmedlemmen Mike Nesmith. Däremot tackade han år 2012 ja till att turnera med bandet för första gången sedan The Monkees USA turné. 1969. Denna turné anordnas i samband med medlemmen Davy Jones bortgång år 2012. The Monkees medlemmar sattes ihop av NBC och för att hitta de rätta karaktärerna för programmet så satte man ut flertalet annonser i tidningar för att hitta intressanta personer. I slutändan valde man ut Micky Dolenz, Michael Nesmith, Peter Tork och Davy Jones som de fyra originalmedlemmarna för detta uppskattade pojkband. Man räknar att The Monkees var aktiva framförallt mellan åren 1966-1971, men gruppen har sedan dess återförenats mellan 1986-1989, 1993-19997, 2001-2002 samt 2011 till nutiden då de fortfarande kan ses ute på turnéer och events. Dock så består idag bandet endast av de två originalmedlemmarna som är Micky Dolenz och Peter Tork. Bandmedlemmarna Jones, Dolenz samt Tork återförenades än en gång 2011 och gav sig ut på en turné i England och USA. Denna turné räknas som bandets mest framgångsrika turné någonsin. Bandet spelade då låtar från filmen Head och fick mycket beröm efter denna återförening.

Kända låtar och skivor

Kända låtar och skivor

Bandet The Monkees har genom deras verksamma karriär haft flertalet hits som än idag spelas frekvent runt om i Världen. Man räknar soundtracket till filmen Head att vara bland bandets mest uppskattade låtar tillsammans med hits som “Last Train to Clarksville”, “I’m a Believer som skrevs av Neil Diamond, “Daydream Believer” samt “Pleasant Valley Sunday”.

The Monkees har totalt släppt 13 studioalbum, 4 livealbum samt 6 olika samlingsalbum från åren 1966-2018. Men då bandet fortfarande är verksamt så kan man säkerligen förvänta sig nytillskott i deras gedigna samling av album framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.